Buurtteams Volwassenen Nijmegen > Collectief stappen zetten

Collectief stappen zetten

Samen kom je verder  

Bij Buurtteams Volwassenen geloven we dat mensen verder komen met hun ondersteuningsvragen als ze dat samen met andere mensen doen. Onze kerntaak is om inwoners die zich bij ons aanmelden te helpen bij het vinden van een voor hen passende plek. Een plek waar zij, met andere inwoners of lotgenoten samen, kunnen werken aan het realiseren van hun doelen of wensen. We zetten niet het probleem centraal, maar gaan met de inwoner samen op zoek naar collectieve activiteiten die bijdragen aan hun doelen. We werken letterlijk doelgericht.  

In de buurt
In Nijmegen worden veel collectieve activiteiten georganiseerd, in de wijken maar ook stedelijk. Welk aanbod kan bijdragen aan de doelen van een inwoner? Wat is passend en wat is nodig om hieraan deel te nemen? Onze buurtteammedewerkers nemen inwoners mee op deze zoektocht. Vaak lukt het om, zo dicht mogelijk bij huis, aansluiting te vinden. Bijvoorbeeld om samen met anderen te eten, of mensen te leren kennen in een wandelgroep. Of bekend te raken met het Jongerenlab of wijkcentrum, waar doorlopend gezamenlijke activiteiten worden aangeboden.  

Groepsaanbod Buurtteams
Als er geen passende collectieve activiteiten te vinden zijn, organiseert Buurtteams Volwassenen zelf lotgenotengroepen of trainingen. Deze zijn allemaal gericht op samen stappen zetten. Door bijvoorbeeld deel te nemen aan de training “Angstvrij telefoneren”, “Begeleiding bij burn-out” of “Leren structureren”. We hebben groepen op diverse levensgebieden zoals: “Veerkracht”, “Leven met autisme, “Leven met ADHD”, “Krachtig verder na verlies” en “Actief en gezond”. Het groepsaanbod dat wij zelf organiseren hangt af van de wensen van inwoners die zich bij ons melden voor ondersteuning. We werken samen met partners, ervaringsdeskundigen en waar mogelijk ook met inwoners zelf.  

Maatwerk
Ons aanbod is niet samen te vatten in een opsomming van (wisselende) groepen of trainingen. Ons aanbod is om samen stappen te zetten op weg naar persoonlijke doelen, met ondersteuning van een buurtteammedewerker die maatwerk levert. Omdat iedereen net wat anders nodig heeft om verder te komen. We kijken eerst naar bestaande collectieve mogelijkheden voordat we iets nieuws ontwikkelen.

Ervaringen van klanten
“De groep biedt mij een vast punt in de week. Het zorgt ervoor dat ik de deur uitkom. Ik kijk er iedere week naar uit.”
“Er zijn anderen die ook iets hebben meegemaakt. Ik durf daar nu ook vaker iets over te zeggen tegen mensen. Dat is een opluchting.”
“Deze groep heeft mij echt geholpen. Dat had ik niet verwacht aan het begin. Hier wordt er echt naar me geluisterd. Zo belangrijk voor mij.”